Шефката на МВФ поиска ЕС да опрости част от гръцкия дълг
Шефката на МВФ поиска ЕС да опрости част от гръцкия дълг / снимка: Guliver/Getty Images

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард приветства постигнатото споразумение в Еврогрупата за трети финансов спасителен план за Гърция, но поиска значително опрощаване на гръцкия дълг от страна на европейците, предаде Франс прес.

Еврогрупата каза „да” на третия спасителен план за Гърция

В изявление Лагард изрази задоволство от "много важния етап", който представлява това споразумение за помощ до 86 милиарда евро. То включва "решително и надеждно усилие от страна на гръцките власти за възстановяване на траен и силен растеж", каза Лагард.

Както обаче МВФ е подчертавал многократно, Лагард повтори, че Гърция "не може сама да възстанови жизнеспособността на дълга си".

"Оставам твърдо убедена, че дългът на Гърция е станал неустойчив и че Гърция не може само със свои действия да възстанови жизнеспособността му", заяви шефката на МВФ.
"От основно значение е европейските партньори на Гърция да поемат конкретни ангажименти за значително отписване на дълга, много отвъд обсъжданото до момента", добави Лагард.

Редица европейски страни начело с Германия искат МВФ да участва в спасителния план за Гърция, но са изключително резервирани към идеята за опрощаване на гръцкия дълг, който е около 170 процента от БВП, отбелязва АФП.

Източник: БТА