Семерджиев: Няма да има такса водомер
Семерджиев: Няма да има такса водомер / Sofia Photo Agency

Прави се всичко възможно да се намери балансът между интересите на потребителите и т. нар. Монополи – това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред БНТ.

По думите му през последната година комисията е направила много нови неща: "Вече сме възприели тактика като приоритет за потребителите и решенията се търсят в две направления – да има ресурси да се справяме бързо с жалбите на потребителите. Всяка жалба се разглежда от цялата комисия. Имаме планове да направим регионални офиси на ДКЕВР – във Варна, Пловдив и Плевен на първо време, тъй като потребителите не са само в София".

Във връзка с цената на тока Семерджиев коментира, че му е трудно да каже за крайната цена на тока: "Механизмът за ценообразуване на годишна база минава през предложение на фирмите, които дават предложенията си на базата на техните изчисления и очаквания. Задължително ще се отчетат необходимите средства за възобновяемите източници. 1,5% предварително ще е ефектът от въведените мощности за възобновяеми източници. Инфлацията няма как да не се отчете също".

По отношение на такса водомер Семерджиев подчерта, че няма да има такава такса. "Обсъждането по принцип не значи, че това ще бъде въведено", заяви председателят на ДКЕВР.