СБ: Да се насърчи частният сактор да финансира научни изследвания
СБ: Да се насърчи частният сактор да финансира научни изследвания / netinfo
Ако България повиши производителността си на труда от 2 на 5 процента годишно, има шанс да достигне средното равнище на доходите в Европейския съюз около 2039 година. Това сочи доклад на Световната банка, представен пред министри, икономисти, депутати и синдикалисти.

Според авторите на доклада у нас има реална опасност ръстът на заплатите да изпревари производителността на труда. От 2002 г. насам тя е едва 2 процента годишно. Всичко това създава опасност от по-висока инфлация и забавяне на икономическия растеж.

Населението в работоспособна възраст намалява с 40-50 000 годишно, пише още в документа. Според експертите на банката всичко това води до риск от прегряване на икономиката и забавяне в ръста на производителността на труда.

Четири са основните сфери, които са от критично значение за ускоряване на растежа на производителността - подобряване на образованието, укрепване на научноизследователската дейност, гъвкав пазар на труда и създаването на конкурентни продуктови пазари.

Представители на Световната банка подчертаха, че трябва да се насърчи частният сектор да финансира научни изследвания, но и да печели от това. Експертите съветват учениците да отиват в професионални училища едва след като са навършили 16 години и са приключили със задължителното образование.

Министърът на образованието Даниел Вълчев призна, че има голяма диспропорция между общото и професионалното обучение. Той посочи, че все още се обучават ученици за производство на аналогови телефонни централи, каквито не се използват. Друг пример е този за обучението на един сервитьор в продължение на пет години, което показва липсата на съизмеримост между вложения ресурс и ефекта от него. Обучението в професионални училища на практика произвежда безработни, обобщи Даниел Вълчев. За да илюстрира колко е трудно да се направи реформа в образованието, той цитира мисълта на Айнщайн, че е по-лесно да се разбие атомът, отколкото предразсъдъците.