САЩ са по близо до края, отколкото до началото на кредитната криза
САЩ са по близо до края, отколкото до началото на кредитната криза / netinfo

Министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън смята, че страната е "по-близо до края, отколкото до началото" на кредитната криза, съобщи агенция Блумбърг.

Полсън подчерта, че има намерение да се съсредоточи върху сериозното забавяне на развитието на жилищното строителство и върху пътищата за преодоляване на кризата с ипотечните кредити в страната, но отхвърли предложенията неговото министерство да използва за целта бюджетни средства, съобщава БТА.

Полсън изрази и убеждението си, че щатският долар ще възстанови позициите си на световните финансови пазари. "Основните дългосрочни параметри на американската икономика са много добри в сравнение с онова, което става по света, и според мен много скоро това ще се отрази положително върху обменния курс на щатския долара", заяви министърът на финансите на САЩ.

Пак по информация на Блумбърг, министърът на финансите на Кувейт Мустафа аш Шимали предупредил, че някои то страните в района на Персийския залив вече мислят да се откажат от традиционното обвързване на техните валути с щатския долар. Кувейт направи това още преди година. Министърът не уточнил за кои страни става дума.