Санирането на блоковете сваля до 60% сметките за ток
Санирането на блоковете сваля до 60% сметките за ток / БГНЕС, архив

Още по-голям интерес към Националната програма за енергийна ефективност през 2017 г. очаква министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. В момента около 2500 блока чакат обновяване, а други подготвят документи за програмата.

Това каза самата тя по време на откриването на блок 7 в бургаския комплекс "Изгрев", който е реновиран по програмата. В него живеят около 200 семейства. Ползата за тях е по-ниски сметки за отопление през зимата с около 40, 50 и дори до 60% в зависимост от географското разположение на града, добави министърът.

Общините да работят по по-активно по програмата за саниране, призова премиерът

Павлова смята, че другият ефект от програмата е подпомагането на малкия и средния бизнес, който е бил ангажиран в обновяването на блоковете, спечелили проекти. Според нея програмата е била сериозна глътка въздух за тези фирми през 2016 г.

Кметът Димитър Николов също бе на откриването на обновения блок. "Приз зимния сезон санирането ще продължи, но само ако метеорологичните условия позволяват. Работата ще се спира само след подписа на строителни техници, наети специално да следят процесите през студените месеци", увери той.