Ръководителят на „Банков надзор” в БНБ подаде оставка
Ръководителят на „Банков надзор” в БНБ подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ръководителят на управление „Банков надзор” в БНБ Нели Кордовска е подала молба за напускане, считано от 1 октомври 2015 г.. Молбата й е била приета. Това съобщиха от националната банка.

„Във връзка с публикации и постъпили запитвания Българската народна банка информира, че г-жа Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор” в БНБ, е подала молба за напускане, считано от 1 октомври 2015 г., която е приета”, посочват от централната банка. От там уточняват, че е стартирана процедура за избор на неин заместник като зам.-председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Името на Кордовска нашумя, след като стана ясно, че е дала своята благословия бившите вече квестори в КТБ да изплатят депозити, преправени от преференциални на стандартни. Така са се облагодетелствали около 1000 физически и юридически лица.

Въпросните лица първо са вземали високи лихви, след това са успели да си вземат и гарантираните до 100 000 евро от Фонда за гарантиране на влоговете. Въпреки че по закон нямат това право.

Според обясненията на квесторите основанията им да разрешат предоговаряне на ВИП депозитите са дошли от кореспонденцията с Фонда за гарантиране на влоговете, която се водела точно по времето, когато Кордовска временно оглавявала тази институция. Самата Кордовска оправда тогава поведението си с това, че е допусната техническа грешка и писмото й с указания до квесторите на КТБ е било сбъркано.