Румен Петков пита БСП какви ангажименти са поети пред Уестингхаус
Румен Петков пита БСП какви ангажименти са поети пред Уестингхаус / снимка: DarikNews.bg, архив
Румен Петков пита БСП какви ангажименти са поети пред Уестингхаус
74276
Румен Петков пита БСП какви ангажименти са поети пред Уестингхаус
  • Румен Петков пита БСП какви ангажименти са поети пред Уестингхаус

Румен Петков призова ръководството на БСП да каже какви ангажименти е поело отиващото си правителство с подписването на споразумението с "Уестингхаус" за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Във Велико Търново зам.-председателят на АБВ отправи два въпроса към социалистическата партия: Видял ли се е Станишев с босовете на "Уестингхаус" и какво са се разбрали помежду си, и още: Имало ли е обяд на "Позитано" с американския сенатор Маккейн, на който са присъствали Михаил Миков, Ангел Найденов, Кристиян Вигенин и Янаки Стоилов, и какви ангажименти са поели те.

"Говори се, че при тези срещи е поет ангажимент седми блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде направен от отиващото си правителство необратим проект, чиято цена ще платим всички ние", заяви Румен Петков. Според него действията на вече бившия енергиен министър Драгомир Стойнев са етикет за национално предателство, тъй като подписването на договора за новия проект ще превърне България в депо за съхранение на ядрени отпадъци.

Румен Петков недоумява защо е нужно да се изгражда нова мощност в Козлодуй, чийто предварителен етап е 15 години, а един реактор струва колкото двата в Белене, а самите те вече са утвърдени и лицензирани и строежът им може да започне веднага.

"Драгомир Стойнев е само инструмент, БСП да каже каква е цената, която ще платим", заяви Петков. По думите му никой не е питал българските граждани дали искат изграждане на площадка за ядрени отпадъци. Освен това у нас няма експерти, които разбират от такъв тип съоръжения, за да бъде направена нужната преценка, добави Петков.

Той обвини социалистите, че са излъгали 700 000 души с референдума за АЕЦ Белене. Бившият вътрешен министър разпореди да бъде донесен плакат върху дървена стойка с надпис "Подписка за референдум в подкрепа на АЕЦ "Белене". "За съжаление нямам място в багажника на колата, за да го разнасям навсякъде с мен и да го вадя, където има митинг на БСП", коментира Румен Петков.

Бившият МВР шеф от времето на тройната коалиция поиска работата на Драгомир Стойнев като икономически министър да бъде разследвана от прокуратурата заради провала на "Южен поток". Петков определи енергийния проект като важен за целия Европейски съюз, след което посочи, че Стойнев е бил управляван от Делян Пеевски.
Румен Петков и съпартийците му от Велико Търново Драгош Методиев и Николай Илчев, които също доскоро бяха знакови фигури на БСП в региона, определиха енергийните проекти като приоритет на АБВ, заедно с изграждането на автомагистрала Хемус. Според тях аутобанът е ключов за цялостното развитие на Централна и Северна България. От АБВ се обявиха за съдебна и административна реформа, за изборност на областните управители, за въвеждане на прогресивно подоходно облагане с облекчения за бедните, за минимална ставка от 4 лева на час като трудово възнаграждение, както и за мажоритарност при избора на народните представители.

Други новини от Велико Търново