Розопроизводители очакват добра реколта и по-висока изкупна цена
Розопроизводители очакват добра реколта и по-висока изкупна цена / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Розопроизводители очакват добра реколта и по-висока изкупна цена
53941
Розопроизводители очакват добра реколта и по-висока изкупна цена
  • Розопроизводители очакват добра реколта и по-висока изкупна цена

Добра реколта и висока изкупна цена очакват розопроизводители от Казанлъшко. Средно до 400 килограма розов цвят на декар можем да прогнозираме, обясни за Дарик един от големите розопроизводители в региона Атанас Радев. Тази година се очаква изкупната цена на килограм розово масло да достигне около 6 000 евро.

Лошите климатични условя не само не провалиха реколтата от маслодайна роза, но дори се очаква по-високо количество и качество, обясни розопроизводителят Атанас Радев: "Тази година да кажем, че е "розово" време. Дъждовете помагат растенията да са свежи и ще имаме добър добив и доста масло в розата. Очакваме добри добиви на розов цвят. Съотношението между рози и розово масло ще бъде в наша полза".

Бизнесът в сектора настоява страната ни да изготви Закон за розата и розопроизводството. Такъв Закон е имало в България преди 9 септември 1944 година, обясни Атанас Радев: "В България нямаме правила за розопроизводство. Нямаме закон за розопроизводство. Голям проблем е, че няма наредба, която да регулира сезонната работа. Това са все неща, които ние бихме могли да ги оправим, но няма желание от политическите партии, които са на власт в момента, и предишното и по-предишното - общо взето в последните 20 години никой не се замисля върху това".

Годишно у нас се добиват средно около 2 000 килограма розово масло. За един килограм от етеричната есенция са необходими 3 000 килограма розов цвят. Традиционните ни бизнес партньори остават САЩ, Южна Корея и Япония. Засега Турция е най-големият ни конкурент в бизнеса с розово масло по света.