Рийс: Споразумението между ЕС и САЩ ще донесе полза и на потребителите, и на бизнеса
Рийс: Споразумението между ЕС и САЩ ще донесе полза и на потребителите, и на бизнеса / снимка: БГНЕС

Споразумението за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ ще донесе полза както на потребителите, така и на производителите, и особено на малките и средните предприятия.

Това каза посланикът на САЩ у нас Марси Рийс на конференцията "Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции: перспективи пред малкия и средния бизнес".

Две от най-важните групи в преговорите са малките и средните предприятия и потребителите, посочи Рийс, като отбеляза, че повечето от всички бизнес-дружества както в САЩ, така и в ЕС са категоризирани като малки или средни. Тези дружества са двигател за създаване на работни места и икономически растеж. Тя отбеляза, че в Европа 25 на сто от тези предприятия изнасят, като 13 процента от износа е насочен извън Европа. Макар че този процент е нисък, икономическите ползи от него са ясни за всички, каза посланик Рийс.

Тя отбеляза, че малките и средните предприятия в България са 86 на сто от всички. Според нея една от основните пречки за износа пред малките предприятия е преминаването на бюрократичните процедури в чуждите държави.

Фокусът може да бъде поставен върху увеличаването на износа. Това ще означава и увеличен икономически ръст, коментира тя. Според нея ще има полза и за потребителите - не само от по-ниските цени, но и от по-голямото разнообразие. Посланикът на Италия Марко Контичели отбеляза, че малките и средните предприятия дават работа на две трети от хората и покриват над 90 процента от бизнеса. Проблемът е, че изнасят малко, посочи той.

Това партньорство няма да бъде поредното споразумение, а ще бъде основано на общи идеи и общи принципи, каза посланикът и добави, че както САЩ, така и ЕС трябва да бъдат много гъвкави. Крайният резултат трябва да бъде комплексно партньорство, трябва да се води стабилна кампания за информиране на гражданското общество, отбеляза той.

Източник: БТА