Всеки десети краде ток чрез манипулиран електромер, показват данни на ЧЕЗ. Въпреки мерките кражбите стават все по-често явление.

Само за миналата година енергото в Западна България е хванало в крачка над 6000 потребители, които са ползвали незаконно ток. Това е с 25% повече, отколкото през 2014 г. От ЧЕЗ уточняват, че загубите са за сметка на компанията, но се отразяват и на редовните клиенти, защото влошават качеството на услугата.

Екип на Новините на Нова телевизия тръгна на лов за манипулирани електромери в столичния квартал „Младост". Само един поглед в отвореното табло и специалистите веднага „надушват" съмнителните електромери - по пломбите.
„След измерване с уреда се вижда каква е грешката - в момента е минус 74,86%, което означава, че на сто единици, преминали през електромера, 74 не се отчитат. Това са загуби за дружеството", обясняват инспекторите.

ЧЕЗ: Всеки 10-ти краде ток

Находката никак не изненадва съседите. Преди да затворят таблото, техниците попадат и на още една манипулация. Едно от домакинствата плаща едва 16% от енергията, която ползва.

Равносметката: от 35 проверени електромера в един вход - два са манипулирани. Те се свалят и се изпращат за експертиза. Куриозът е обаче в санкциите - ако на месец едно средно домакинство ползва 350 киловата на цена от 17 стотинки, ще плати за ток 60 лева. Ако същото това семейство реши да краде ток и бъде хванато в крачка, ще плати наполовина по-малко, отколкото редовните клиенти. Причината - служебно ще му начислят само по 9 стотинки за киловатчас. При това само за три месеца назад.

100 часа обществено полезен труд за кражба на ток

А как в Европа наказват крадците на ток? В Германия, Словакия и съседна Сърбия начисляват служебно електроенергия за 6 месеца назад по реалните цени на тока. В Чехия пък - за цели две години. В България санкциите съвсем скоро ще бъдат завишени неколкократно - поне такива са плановете на енергийния регулатор.

Източник: Novanews.bg