Ракиджии настояват да паднат законови промени, плашат с протести
Ракиджии настояват да паднат законови промени, плашат с протести / БГНЕС
Ракиджии настояват за падане на законови промени, плашат с протести
84376
Ракиджии настояват за падане на законови промени, плашат с протести
Ракиджии настояват за падане на законови промени, плашат с протести
  • Ракиджии настояват за падане на законови промени, плашат с протести
  • Ракиджии настояват за падане на законови промени, плашат с протести

Производители на домашна ракия плашат с протест, ако не отпаднат промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Те се срещнаха с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Според промените, приети миналата година, ракия ще се вари в казаните от 1 юли до 31 декември, а при ползване на казаните извън тези срокове, Агенция "Митници" трябва да бъде уведомена 14 дни предварително. Друга промяна, записана в нормативната уредба, гласи, че казаните с вместимост над 550 литра дължат по-висок акциз. Производителите искат тези изисквания да паднат или да се върне старото положение от миналата година. Те отчетоха, че от 3050 казана за ракия понастоящем работят половината.

Държавата удари домашните казани за ракия

Ако не отпаднат ограниченията в закона, производителите са категорични, че ще излязат на протест, каза след срещата в Министерския съвет казанджията от Куклен Андон Андонов, който е съучредител на сдружение „Българска домашна ракия".

"Идва при мен човекът, който иска да вари ракия, попълва съответната справка-декларация, която е прошнурована и подпечатана от Агенция "Митници" и чак след 14-дневен срок той ще дойде да вари ракия, когато аз уведомя митницата за съответното лице. Това е този уведомителен режим. И хората казват "Чакай, кой ще ми каже на мен кога ще си варя ракията. Когато искам аз, тогава ще я варя". Той тръгва от мен и започва да търси алтернативни начини да си свари ракията - я вкъщи, я в мазето, я в някое допотопно съоръжение, за което не знам дали разбирате за какво става въпрос", каза ракиджията от Куклен.

Петко Събев, технолог по варенето на ракията и производител на дестилационна техника, обясни разликата в качеството между домашната и контрабандната ракия.
"Голяма част от така наречената домашна ракия не е домашна, а контрабанда - спирт, забъркан с есенции и вода и произведен продукт, за който казват, че е някаква ракия. За да се направи ракия, за литър трябват пет литра вино. Тези пет литра вино, ако приемем, че са направени от 7-8 килограма грозде, можете да сметнете себестойността на литър такава ракия", обясни той. По думите му за другата така наречена ракия от литър спирт се "произвеждат" 2.4 литра напитка с алкохолно съдържание 40 процента.

Държавата събрала 728 037 лв. от данък върху домашната ракия

Следващата седмица производителите на домашна ракия и премиерът отново ще се срещнат по темата.