Първанов: ГЕРБ и Борисов да прочетат Конституцията, за референдум има срокове
Първанов: ГЕРБ и Борисов да прочетат Конституцията, за референдум има срокове / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

За провеждането на референдум има предвидени определени срокове и те не могат да бъдат отлагани във времето до изборите. Това напомни пред журналисти президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов по повод предложението, направено от премиера Бойко Борисов, допитването за строителстно на втора атомна централа в Белене да се съчетае с парламентарния вот догодина. Мотивът на Борисов е, че по този начин ще се спестят средства. Становището на премиера стана известно, след като правителственият пресцентър публикува част от стенограмата от заседанието на кабинета вчера.

„Няколко пъти апелирам към министър-председателя и към ГЕРБ като цяло, към ръководството, да седнат, да си прочетат отново Конституцията и законите на страната, защото не можеш да правиш такива безразборни коментари, нямащи нищо общо със законите относно насрочването на самия референдум. Референдумът трябва да се проведе в определени срокове и те не могат да бъдат отлагани във времето до изборите, както предлага министър-председателят", каза Георги Първанов, цитиран от агенция Фокус.

Според него трябва да се препоръча на министър-председателя да спре публикуването на стенограмите от заседанията на правителството, защото не представят Борисов и екипа на Министерски съвет в добра светлина.

Първанов припомни, че навремето е предложил провеждането на референдум за проекта Белене заедно с изборите за президент и местна власт през есента на миналата година, за да може да се спести ресурс. „Но не може вечно да спестяваме от демокрацията. По тази логика, министър-председателят може утре да поиска да няма избори, защото за изборите също се разходват едни или други средства", каза още Георги Първанов.

Миналата седмица БСП внесе в Народното събрание подписка за иницииране на референдум за строителството на втора атомна централа у нас. Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев коментира, че няма нищо лошо в референдумите, но БСП политизира темата. Министърът допълни, че е важно хората да знаят, че все още не се знае колко струва проектът. По думите му при най-добрите хипотези цената му е над 10 млрд. евро, а няма нито стратегически инвеститор, нито финансиране.