Проверяват безопасността на търговските обекти
Проверяват безопасността на търговските обекти / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Проверяват безопасността на търговските обекти
68575
Проверяват безопасността на търговските обекти
  • Проверяват безопасността на търговските обекти

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил проверка на общата безопасност на  всички търговски обекти в страната, в които се събират много хора, включително и по-малките вериги за хранителни продукти. Причина за проверката е предотвратяване на случай, като този в латвийската столица Рига, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Миналата седмица в Рига се срути покрив на супермаркет, което отне живота на над 40 души, а латвийското правителство подаде оставка. У нас проверката ще продължи една седмица, като основно ще се проверяват евакуационните пътища и пожарната безопасност.

Проверката ще бъде извършена от Дирекцията за национален строителен контрол, като целта е в навечерието на коледните празници максимално да се избегне рискът от инциденти, като този в Латвия, обясни министър Данов.

"Обследването е как са приети обектите по документи и моментното състояние на сградите. Тоест ако някъде има видими изменения на конструкцията и признаци, те биха могли да бъдат установени. Обикновено това са напуквания, падане на мазилки", каза Данов, като допълни, че освен това ще бъдат проверени вентилационните пътища и пожарната безопасност.

Резулатите от проверката ще бъдат обявени публично.