Протести може да спрат пътническите влакове през септември
Протести може да спрат пътническите влакове през септември / netinfo

Протести на железопътни работници може да блокират движението на пътническите влакове през септември, съобщиха от КНСБ и КТ „Подкрепа” в железниците. Според синдикатите държавата не изпълнява клаузи от договора за предоставяне на обществена услуга с БДЖ в частта му инвестиции и заплати.

Според синдикатите в момента БДЖ извършва лоша услуга, която е срам за ж.п. транспорта. Причината за инцидентите с влакове е липсата на инвестиции от страна на държавата, категоричен бе Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ.

Според синдикатите държавата не изпълнява договора за обществена услуга, който изтича в края на годината. Освен това заплатите в сектора са твърде ниски, като таванът достига 580 лева.

Ако държавата не се ангажира да осигури инвестиции и увеличение на заплатите, синдикатите ще приканят работниците да спрат пътническите превози от септември. Нужни са около 1,5 милиарда лева, за да се подобри услугата на ж.п. транспорта у нас, каза още Петър Бунев. Синдикатите предлагат тази сума да бъде отделена от бюджетния излишък.

Според тях у нас има автомобилно лоби в държавните структури, което поставя ж.п. транспорта в неравностойно положение спрямо автомобилния транспорт.

Състоянието на БДЖ може да се подобри и ако правителството отделя повече пари от брутния вътрешен продукт за железниците. В момента секторът получава 0,18 на сто от БВП за инвестиции. След изтичането на договора за обществена услуга с БДЖ, започват преговорите за подновяването му. Синдикатите настояват той да бъде сключен за максимално дълъг период.