Прокуратурата проверява сделки с държавни и общински земи в Несебър
Прокуратурата проверява сделки с държавни и общински земи в Несебър / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Разпоредена е пълна проверка по законосъобразността на извършените сделки с държавни и общински земи в Несебър, съобщават от прокуратурата. От там допълват, че тя е по повод на публикации в медиите относно извършени закононарушения по застрояването на защитени територии в черноморския град и постъпил сигнал от министър-председателя Бойко Борисов до изпълняващия функциите на главен прокурор Бойко Найденов.

В писмото си до Найденов премиерът Борисов настоява да бъде разпоредена проверка на всички извършени разпоредителни сделки с държавни и общински земи в община Несебър, свързаните с тях разрешителни, издадени от отделни министерства и ведомства, както и на всички длъжностни лица, участвали във вземането на решенията и издаването на документацията. Премиерът иска проверката да обхване периода от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2012 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят е разпоредил на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на земеделието и храните, заедно с депутатите от ГЕРБ, да предложат на Народното събрание необходимите промени в Закона за горите, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, за да не се допускат подобни сделки и строежи.

Премиерът Борисов апелира в проверката на цялата документация и в консултациите за промени на законодателството да се включат и представители на неправителствения сектор.

Повод за сигналите и проверките стана скандална сделка на земеделското министерство с апетитен имот от 29 декара край Несебър в края на миналата година. Според природозащитници там е започнало строителство и са заравнявани дюни в защитена местност от Натура 2000. Бургаската окръжна прокуратура вече се самосезира по казуса. Магистратите ще разследват за законосъобразност на административните актове на местните отговорни органи заради дюните, които според информацията на бургаската прокуратура се намират в зона А, въпреки че теренът е на повече от 500 метра от морето. Това според Закона за Черноморското крайбрежие би следвало да се води като зона Б. Преписката е образувана в отдел „Административен" на Бургаския окръжен съд.

 

*   *   *

Преди дни председателят на Управителния съвет на природозащитната организация „Зелени Балкани" Тома Белев алармира в социалната мрежа Facebook, че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала близо до Несебър. Теренът е част от дюните в защитена зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000.

Според Белев държавата е загубила най-малко 3.5 млн. лева от неизгодна сделка на Министерството на земеделието и храните в края на миналата година. Става въпрос за 29 дка пясъчни дюни край Несебър, които са продадени на цена под данъчна оценка от земеделското министерство. Само за ден теренът е продаден на цена, близо четири пъти по-висока от първоначалната.

Към момента са спрени всякакви строителни дейности в обекта край Несебър. До края на следващата седмица трябва да има решение на междуведомствената комисия по скандала със сделката.

Междувременно министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов посети Несебър и провери на място терена. Той се закани да докаже схема със заменки по застроени терени по цялото Черноморие, за които има събрани вече над 2000 преписки.

Министърът обвини предишното правителство за казуса с терена от 29 декара дюни. Политическите ни опоненти излязоха от равновесие, защото намеренията ни са да разследваме случая не само за този спорен терен, но и за земите в целия квартал („Черно море" - бел. ред.) и да покажем порочната схема за застрояването, каза Найденов. Затова опозицията иска оставки, смята той.