Производството на тютюневи изделия с годишен спад над 18% през юли
Производството на тютюневи изделия с годишен спад над 18% през юли / снимка: БГНЕС

Промишленото производство е намаляло на месечна база през юли с 0.7 на сто, но на годишна база е отчетен ръст от 3.4 на сто, показват данните на националната статистика.

През юли 2015 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 3%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9%, и в преработващата промишленост - с 0.4%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6.9%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.2%, на тютюневи изделия - с 5.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 4.1%.

Нараства производството на химични продукти - с 8.4%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 8.2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5.4%, производството на мебели - с 4.5%.

Спрямо разгара на миналогодишното лято производството се е увеличило при добивната промишленост и в преработващата промишленост по 3.6% и впроизводството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост има в производството на химични продукти - с 26.6%, електрически съоръжения - с 18%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 16.7%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 13.2%.

Намалява производството на тютюневи изделия с 18.3%, превозни средства, без автомобили - с 16.1%, дървен материал и изделия от него, безмебели - с 11.1%, както и при производството на основни метали - с 5.7%.