Производители задържали цените на месото, искат по-ниско ДДС за храните
Производители задържали цените на месото, искат по-ниско ДДС за храните / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Производители задържали цените на месото, искат по-ниско ДДС за храните
55480
Производители задържали цените на месото, искат по-ниско ДДС за храните
  • Производители задържали цените на месото, искат по-ниско ДДС за храните

Всички месопроизводители задържат до последно увеличението на своите продукти, защото потреблението на пазара е свито, а конкуренцията е голяма. Това коментира за Дарик председателят на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев по повод изказването на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че рекордните цени на зърното тази година ще доведат до скок в цената на хляба, месото и млякото.

Месопреработвателите предлагат вариант, при който и потребителите ще бъдат доволни, и производителите няма да работят на загуба. „Това е намаляване на ДДС ставката за храните от 20 на 10 на сто", обясни Кирил Вътев.

„Доста от месопреработвателите работят само за да поддържат работните места и то след като правят изключително сериозни действия в посока свиване на разходите", каза Кирил Вътев. По думите му в сектора текат съкращения, защото потреблението е много свито, а някои фалират.

Вътев изтъкна, че по-ниското ДДС за основни хранителни продукти е широко разпространена практика в целия Европейски съюз и допълни, че от асоциацията на месопреработвателите настояват от години подобна мярка да се въведе и у нас.

„Дано правителството да осъзнае важността на една такава мярка", коментира Вътев. Според асоциацията, когато ДДС за храните се понижи, то ще бъде стимул за повече фирми да работят на светло, тоест основата, от която ще се събира ДДС като брой компании би трябвало да се увеличи и събираемостта да се подобри.