Проектът „Белене” е с висок процент на финансов риск
Проектът „Белене” е с висок процент на финансов риск / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
По 110 млн. евро ще се трупа годишно към сметките ни за ток, ако бъде построен АЕЦ „Белене”, показват разчетите на Виенския институт за изследване на риска. Според преподавателя в него Георги Касчиев целият финансов риск по проекта ще се поеме от българските гражданите. Разходите по изграждането ще достигнат 9 млрд. евро, вместо предвидените около 4 млрд. евро, смята той.

Проектът „Белене” е с много висок процент на финансов риск, заяви Касчиев, тъй като разходите по строителството ще бъдат много повече от предвидените. Ако Националната електрическа компания (НЕК) построи централата, ще трябва да връща по 1 млрд. евро годишна лихва. След като излезе на пазара, централата би фалирала, защото няма да може да покрива разходите си с произведената енергия.

Касчиев подчерта, че токът от „Белене” ще бъде два или три пъти по-скъп от предвиденото и ще плащаме по 9 евро цента за киловатчас, вместо предварително обявените от 3 до 4 евро цента.

Кандидат инвеститорите RV и ЕЛЕКТРА/БЕЛ обаче не поемат никакви рискове, тъй като държавата ни е осигурила държавна гаранция по изплащането на заема, тоест българските граждани ще трябва да плащат, ако няма пазар за тока от „Белене”, допълни Касчиев.

Разчетите му показват, че България няма необходимост от строеж на централата, тъй като през 2015 година страната ни ще разполага с огромен електроенергиен излишък, ако развие производството си от възобновяеми източници.