Приватизират държавните болници?
Приватизират държавните болници? / снимка: Sofia Photo Agency

Българското правителство вероятно ще започне програма за приватизация на държавните болници през 2010 г., след като затъналият в дългове и неефективен сектор бъде реформиран, заяви здравният министър Божидар Нанев, цитиран от Ройтерс.

В интервю за агенцията Нанев изтъкна, че инвеститорският интерес ще се увеличи, когато България установи по-добра структура за финансиране на болниците, което би могло да се осъществи чрез по-високи вноски в частните и държавните здравни фондове.

Решението на десноцентристкото правителство, избрано през юли миналата година, да затвори 21 държавни болници от ерата на комунизма и да завиши критериите за работа с НЗОК предизвикаха протести в редица български градове, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

"Приватизацията е начинът", каза 47-годишният Нанев, който е бивш хирург. "Трябва да започне приватизация както на болниците, така и на услугите, които те предлагат." За да осигури пари за реформите, българското правителство обмисля възможността да задължи гражданите да плащат допълнителна здравна осигуровка и да увеличи с 2 процента размера на здравните вноски към НЗОК от 2011 г. Съществуващата схема за доброволно здравно осигуряване така и не проработи, отбелязва Ройтерс.

Министерството на здравеопазването разработва нови методи за изчисляване на цените на медицинските услуги, посочи Нанев. "Реформите изискват средства. Не можем да проведем реформи, като пестим пари, това трябва да е ясно", подчерта министърът.

България - най-бедната страна в ЕС - оряза бюджета за здравеопазването за 2010 г. с 350 милиона лева до 2,25 милиарда,което представлява 4,2 на сто от БВП. Това е близо половината от средствата, отделяни за здравеопазване в много западни страни, посочва агенцията.