Представят възможностите за развитие на градската среда
Представят възможностите за развитие на градската среда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Потенциалните ползи и възможности за развитие на градската среда в България ще бъдат представени на конференция "JESSICA - инструмент на Европейския съюз за финансиране на проекти за градско развитие".

Форумът ще представи начините за изпълнение на интегрирани устойчиви инвестиции в градовете, работещи като част от финансовия механизъм JESSICA. Програмата финансира публично-частни проекти за градско развитие. Общини, частни фирми и банки с интереси в този сектор ще могат да си партнират успешно при прилагането на инструмента JESSICA. Форума ще открие министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. В дискусията ще участва и ресорният заместник-министър Лиляна Павлова.

Конференцията е организирана от Агенцията за развитие на община Атина (AEДA) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Участие ще вземат представители на изпълнителната и местната власт, експерти по инициативата JESSICA от Европейския съюз и Европейската инвестиционна банка.

JESSICA е финансов инструмент по инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка за по-ефективното управление на средствата, които ЕС дава по оперативните програми за регионално развитие на страните членки. Парите се отпускат като кредити, дялови участия в проектни компании или мецанин-финансиране за проекти, които са икономически жизнеспособни. Средствата са от бюджета на оперативна програма "Регионално развитие".

Преди два месеца правителството одобри финансовото споразумение по инициативата JESSICA. Само седемте най-големи български градове могат да се възползват по схемата. За София са предвидени 25.8 милиона лева, а 38.7 милиона лева ще бъдат разпределени между Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.