Председателят на НСОРБ с призив да не се политизира темата с парите за общините
Председателят на НСОРБ с призив да не се политизира темата с парите за общините / снимка: Sofia Photo Agency
Попов: Да не се политизира темата за парите на общините
70218
Попов: Да не се политизира темата за парите на общините
Попов: Ще има второ раздаване на картите
  • Попов: Да не се политизира темата за парите на общините
  • Попов: Ще има второ раздаване на картите

Председателят на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ и кмет на Пазарджик Тодор Попов призова в интервю за Дарик да не се политизира темата за отпуснатите на общините пари от инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Призивът му идва след острата реакция на ГЕРБ в последните няколко дни, откъдето обвиниха властта, че лишава техни кметове от средства по тази програма.

Според Тодор Попов, който е участвал в междуведомствения съвет, разглеждал проектите, е постигнат относителен регионален и политически баланс при разпределението на парите между общините. „По около 30 и малко над 30 процента от средствата ще отидат съответно при кметове от ГЕРБ и БСП, а останалите средства се делят между кметове на ДПС и издигнати от други партии или независими, уточни той.

Тодор Попов използва ефира на Дарик, за да отправи апела да не се истеризира около темата за парите на общините и да не се подхожда към нея емоционално.

"Едва ли съществува рецепта, по която справедливо и обективно да бъдат разпределени средства, но сме се стремели и регионално, и политически, и стойностно да има баланс", коментира той. И напомни, че освен кметовете на БСП, ГЕРБ и ДПС, които са основни политически играчи, има и група от градоначалници, които са извън тези сили и получават нетно около 50 млн. лв. за проекти.

По думите на Попов кметове на ГЕРБ получават малко над 30 на сто от общия фонд. 36-37 на сто получават кметовете на БСП, а останалата част се пада на кметове на ДПС и градоначалници, издигнати като независими или от други формации. Кметовете на ГЕРБ като брой са най-много и затова най-голям процент от тях бяха нефинансирани, каза Попов и на това отдаде усещането за несправедливост.


Местните власти са дефинирали необходимости и проекти в рамките на над 2,5 млрд. лв., а ресурсът за тази година, който е имало възможност да бъде разпределен, е бил в рамките на 350 млн. лв., така че няма как да се удовлетворят всички потребности, каза председателят на НСОРБ. "Нормално е да има напрежение, но като цяло този фонд ще изиграе своята позитивна роля за българските общини, защото за първи път ще имат на разположение едногодишен инвестиционен ресурс", каза Попов. Той призова да не се политизира проблема, но призна, че няма как това да се избегне с оглед на предстоящия евровот.


Всяка община, финансирана от фонда, има задължението веднага след сключване на договора да информира финансовото министерство за него. В края на юни и началото на юни ще бъде направен междуведомствен съвет, на който ще бъдат анализирани данните и кметовете, които не са успели дотогава да се справят или има риск за някои от проектите, че не могат да се реализират тази година, тогава ще се направи преразпределение на средствата. Тоест ще има допълнително раздаване на картите тази година най-вероятно, каза Попов и поиска от колегите си да са спокойни.


Следващата седмица Националното сдружение на общините ще се срещне с финансовия министър Петър Чобанов. Председателят на сдружението Тодор Попов съобщи, че в средата на годината ще се анализира как се движат финансираните проекти и ако има риск за реализацията на някои от тях, част от средствата ще бъдат пренасочени към проекти в други общини:

"Дебело ще подчертая за колегите, че тези средства са годишни и трябва да положат усилия, да бъдат максимално оперативни, за да могат да ги усвоят още тази година", каза председателят на НСОРБ.

Попов обеща на колегите си, че догодина, тези, които през 2014-а не са получили средства, ще имат приоритетно място в бюджета по този регионален фонд.