Предлагат лесничействата да се лицензират като държавни предприятия
Предлагат лесничействата да се лицензират като държавни предприятия / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Държавните лесничейства да бъдат лицензирани като държавни предприятия с право да извършват стопанска дейност. Това предвижда предложение за промяна в Закона за горите, съобщи премиерът Сергей Станишев и подчерта, че то ще бъде внесено за разглеждане в Парламента до края на месеца. Гергана Тодорова допълва.

В проекта за изменение и допълнение на Закона за горите предвижда разделяне на контролните от стопанските функции в горския сектор, създаване на фонд „Българска гора” и преобразуване на регионалните управления по горите в регионални дирекции.

Ще бъдат лицензирани неколкостотин държавни предприятия, които ще осъществяват стпонаска дейност. Тази мярако според Сергей Станишев ще мотивира лесничействата да сключват договори с частни партньори и ще ги направи независими от бюджета.

По думите на шефа на Държавната агенция по горите Стефан Юруков приходите в сектора ще се увеличат неколкократно. В момента горските не могат да покриват разходите си от бюджетната издръжка, каза Юруков и подчерта, че това е довело до закривеното на лесничейства и до първата стачка на горските миналата година. Промените трябва да се правърнат в цялостна реформа в сектор гори и в близко бъдеще да бъде изготвен нов закон за горите, съобщи още премиерът Станишев.

Той обясни, че е против цялостната децентрализация на горите, тъй като по думите му без национална политика може да се стигне до нерегламентирано изсичане и препродаване на горите.