Пострадалите от наводненията общини могат да поискат помощ от ЕС
Пострадалите от наводненията общини могат да поискат помощ от ЕС / снимка: Dariknews.bg, Пламен Петров

Общините, засегнати от бурните ветрове и наводненията, могат да кандидатстват за подпомагане от фонда "Солидарност" на ЕС, съобщават от регионалното министерство.

Срокът за кандидатстване е до 26 март, е съобщила зам. регионалният министър Деница Николова, ръководител на управляващия орган на оперативната програма "Регионално развитие". Тя е изпратила писмо до вътрешното министерство, до областните управители и кметовете на всички засегнати области и общини в страната от наводненията и ураганните ветрове след 30 януари.

С писмото Николова припомня процедурите за събиране и предоставяне на информация за щетите от природните бедствия. МВР следва да представи на Националния координатор на помощта пълна информация за изготвяне на заявление за подпомагане със средства от фонда "Солидарност" - описание на щетите, прогнозните разходи, възможностите за национални и международни източници на финансиране, включително обществено и частно застрахователно покритие, карти и снимки на засегнатите райони и други.

Фондът "Солидарност", създаден за реагиране при големи природни бедствия, предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 0,6 на сто от брутния национален доход. Правилата на фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата - от първия ден на бедствието.