Поставиха под охрана газовата система на Украйна
Поставиха под охрана газовата система на Украйна / снимка: Guliver/Getty Iamges

Националната гвардия и Службата за безопасност на Украйна взеха под специална охрана транспортната и разпределителната система за газ на страната, гласи съобщение на сайта на МВР, цитирано от РИА Новости.

В неделя украинската агенция УНН съобщи, че водачът на радикалната украинска националистическа организация "Десен сектор" и един от водачите на протестите на Майдан Дмитрий Ярош е заявил, че в случай на евентуален конфликт с Русия неговата организация ще лиши руската федерация от възможността да реализира приходи и печалби от продажбата на нефт и газ като разруши съответната инфраструктура в Украйна.

Националната гвардия на страната и СБУ взеха под специфична охрана и пълен контрол транспортната и разпределителна система на газ в Украйна. Решението е взето за осигуряване на сигурността и непрекъснатата работа на най-важните обекти на инфраструктурата в страната, гласи съобщението на украинското МВР.

В Украйна на 22 февруари беше извършена смяна на властта. Парламентът отстрани от власт президента Виктор Янукович, промени конституцията, назначи за изпълняващ функциите на държавен глава председателя на Радата Александър Турчинов и назначи провеждането на избори за 25 май.

Янукович заяви от руския гр. Ростов на Дон, че е бил принуден да напусне Украйна под заплахата за разправа с него и остава законно избран представител на властта в Украйна. Москва е на мнение, че решението на Радата предизвиква съмнения.