Половината зам.-министри в бордове, съвети и комисии, но без възнаграждение
Половината зам.-министри в бордове, съвети и комисии, но без възнаграждение / netinfo

Членовете на политическите кабинети на половината от министрите участват в различни бордове и управителни съвети. Това става ясно от писмените отговори на министрите до група депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. 

Тези министри, чийто заместници, началници на кабинетите, парламентарни секретари участват в различни управителни тела, с държавно участие, твърдят, че това се прави безвъзмездно и без да се осъществява заплащане.

От писмените отговори на министрите става ясно и различния им подход към публичността. Част от тях са изключително обстоятелствени, изреждат поименно състава на политическите си кабинети, както и всички заемани от тях постове. Друга част от членовете на правителството обаче са изключително лаконични към депутатския интерес.

Половината замминистри в бордове съвети и комисии но без възнаграждение
netinfo

Премиерът Бойко Борисов декларира, че нито един от членовете на политическия му кабинет - началник, парламентарен секретар, медиен координатор - не участва в бордове, нито получава допълнително възнаграждение.

Правосъдният министър Екатерина Захариева също отговаря, че нейните заместници и членове на политически кабинет не участват в бордове. Идентичен отговор дават и външният министър Даниел Митов, земеделският министър Десислава Танева и министърът на спорта Красен Кралев.

Петима от министрите в правителството дават положителен отговор за членове на кабинета си, които участват в различни дружества, комисии и други органи, с държавно участие. Всичките обаче го правели, без да получават възнаграждения.
Министърът на транспорта Ивайло Московски декларира, че неговият заместник Валери Борисов е член на борда на "Информационно обслужване", без да получава възнаграждение за това.

Половината замминистри в бордове съвети и комисии но без възнаграждение
netinfo


Здравният министър Петър Москов посочва, че всичките му заместници участват в различни бордове. Бойко Пенков е член на Надзора на НЗОК, Ваньо Шарков е избран за член на ръководството на МБАЛ-Бургас, но все още не е вписан в Търговския регистър, Адам Персенски е член на Надзора на НЗОК, както и на Съвета на директорите на болницата в Габрово. Началникът на кабинета на Москов - Руслана Петрова, парламентарният му секретар Мартин Павлов и началникът на пресцентъра Ивалина Павлова не участват в бордове.

Тримата заместници на финансовия министър Владислав Горанов членуват в няколко съвета. Зам.-министър Кирил Ананиев е в Надзора на НЗОК и на Българската банка за развитие, както и в УС на ДФ "Земеделие".

Половината замминистри в бордове съвети и комисии но без възнаграждение
netinfo

Зам.-министърът на финансите, която ГЕРБ номинираха за шеф на КФН, Карина Караиванова е председател на Фонд мениджър на финансови инструменти, както и участва в УС на Национален иновационен фонд и Национален доверителен екофонд. Третият заместник на финансовия министър Фейзи Бекир е председател на Съвета на директорите на Многопрофилна болница в Кърджали. Началникът на кабинета на Горанов - Георги Йорданов е член на ПУДООС.

Съветникът на министъра на туризма Николина Ангелкова - Живко Табаков и началникът на кабинета Лидия Благоева са били избрани за членове на Съвета на директорите на "Слънчев бряг", но все още не са вписани в Търговския регистър. Те също не получават възнаграждение за допълнителната си ангажираност към морския курорт.

Социалният министър Зорница Русинова изрежда 25 различни държавни структури, които ръководят или в чието ръководства участват членове на нейния политически кабинет. Министърът обаче спестява имената на конкретните лица и точните позиции, които заемат.

Половината замминистри в бордове съвети и комисии но без възнаграждение
netinfo

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочва, че заместникът й Жечко Станков участва в ръководството на БЕХ, както и в Съвета по енергийна сигурност на МС, междуправителствена комисия с Черна гора и браншови съвет в областта на въгледобива.

Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов участва в ръководството на двата фонда към МИЕ, които отговарят за ядрената енергетика у нас, както и в Съвета по енергийна сигурност на МС, междуправителствена комисия с Кипър и отраслов съвет за условията на труд в сектор "Енергетика". Мария Андонова, началник на отдел за "Връзките с обществеността и протокол" в МЕ участва в Междуведомствена работна група за "Открито управление".

Половината замминистри в бордове съвети и комисии но без възнаграждение
netinfo

Министърът на културата Вежди Рашидов е изключително подробен в описа на участията в различни съвети, дружества и комисии на членовете на политическия му кабинет. Зам.-министърът на културата Бони Петрунова участва в 18 комисии, Надзорни и Управителни съвети и др. Заместник-министърът на културата Боил Банов има участия в 16 различни съвети, работни групи и др. Началникът на кабинета на Рашидов - Ива Петрони участва в Работна група за Комуникационната стратегия за Българското председателство на ЕС през 2018 г.

Началникът на пресцентъра на Културното министерство Радка Петрова също е участник в Работната група за Комуникационната стратегия, както и в неправителствена организация. Парламентарният секретар Весела Щерева ръководи неправителствена организация.

От отговорилите министри, най-лаконична е министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. "Членове на ПК на министъра на регионалното развитие и благоустройството (заместник-министри) участват като представители на МРРБ в съвети, комитети, комисии, работни групи и органи на управление на фондове, за което не получават възнаграждение", отговаря Павлова като спестява имената на членовете на кабинета си.

Отговори от останалите членове на правителството - вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, както и министрите Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Ивелина Василева до тази сутрин не бяха публикувани на интернет-страницата на парламента.

Половината замминистри в бордове съвети и комисии но без възнаграждение
netinfo


Източник: БГНЕС