Плевнелиев: Дневна винетка за колите няма да има
Плевнелиев: Дневна винетка за колите няма да има / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Плевнелиев: Дневна винетка няма да има
38676
Плевнелиев: Дневна винетка няма да има
  • Плевнелиев: Дневна винетка няма да има

Дневна винетка за леките коли няма да се въвежда, защото такава практика няма в цяла Европа. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев в кулоарите на парламента. Министърът разкритикува и становището на Комисията за защита от дискриминация да има дневна винетка и да може годишната винетка да важи за 12 месеца, независимо кога е купена.

Кой ги измисля тези винетки за един ден, попита министър Плевнелиев и поиска да му бъде посочена поне една държава в Европа, където има такива винетни стикери.

"Защо в България се отричаме от модели, които работят? Защо в България не вярваме на елементарните неща, които сами сме си създали. През 2005 година е създаден модел с помощта на изключително сериозни консултанти. Този модел е съгласуван с Европейската комисия и е работещ. Този модел съответства на всички европейски директиви. Нито една европейска държава няма дневна винетка, няма начин, по който да администрирате, няма начин, по който да управлявате", коментира Плевнелиев и попита защо си губим времето с неработещи модели.

"България има модел, който е работещ", категоричен е министърът на регионалното развитие. "Защо Комисията за защита от дискриминация се сезира, за нас абсолютно неправомерно и необосновано, в момент, в абсолютно нарушение на собствените си правила, когато държавата не се занимава с философията на винетките, нито с техните цени", попита той.