Петър Ганев: Решението на проблемите с топлофикациите е промяна на системата
Петър Ганев: Решението на проблемите с топлофикациите е промяна на системата / netinfo

Решението на проблемите с топлофикациите е промяна на цялата система, каза в интервю за предаването „Денят” на Дарик Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според Ганев пазарът на доставката на топлоенергия трябва да бъде либерализиран и да има конкуренция. Ето какво каза още Ганев за Дарик:

Като всеки един пазар, както никой не виждаше какво се случвапри пазара на телекомуникации и видяхме изведнъж как този пазар се либерализира, дойдоха изцяло частни конкуренти.

Кой да конкурира ТЕЦ – София, трябва да направим друг ТЕЦ?

Те сами ще се конкурират с всички останали, които предоставят подобна услуга – примерно чрез електроенергия и т.н. Въпросът е те сами да могат да определят бъдещето на своята компания, инвестирайки в подобряване на услугата – вдигайки или сваляйки цената, това вече си е тяхно решение, а не политическо решение. В момента вдигайки цената е политическо решение, ти вдигаш цената на своите гласоподаватели, както спираш, например топлото. Докато ако ти си частна компания, която не е регулирана от държавата, това вече си е твое решение и клиентите биха те напуснали, ако това е лошо решение.

Възможно е либерализация на пазара на топлоенергия в София, но „Топлофикация” първо трябва да се отърве от сегашните си проблеми, това каза също в предаването „Денят” по Дарик Иван Хиновски – председател на Българския енергиен форум. Според него на първо време трябва да се разсрочат дълговете на топлофикациите.