Петролът с близо долар напред след срещата в Джеда
Петролът с близо долар напред след срещата в Джеда / netinfo

Цените на петрола се повишиха въпреки срещата на страните производителки и потребителки на петрол в саудитския град Джеда, на която Рияд обяви готовност да вдигне добива.

Американският лек суров петрол с доставка през август повиши цената си с 94 цента до 136,30 долара за барел, предадоха световните агенции. Сортът Брент от Северно море с доставка през август поскъпна също с 94 цента до 135,80 долара за барел.

Повишението идва въпреки обещанието на Саудитска Арабия да увеличи дневния добив с 200000 барела. Рекордните цени на петрола оскъпиха горивата и повишиха разходите за живот по света, коментира Би Би Си.

Рибари, шофьори на камиони и потребители протестираха в Европа и Азия срещу по-високите цени на петрола, след като черното злато поскъпна с 40 на сто от началото на годината.

Това накара Саудитска Арабия да свика среща в Джеда, на която да бъде обсъдена ситуацията. Преди срещата водещият петролен производител Саудитска Арабия обеща да вдигне добива до 9,7 млн. барела дневно до края на юли, което е с 0,5 млн. барела повече в сравнение с май тази година.

Но без намесата на останалите членове на петролния картел ОПЕК, пазарът смята, че ходът на Рияд е недостатъчен, за да задоволи търсенето, особено от страна на развиващите се икономика като Индия и Китай, коментира Би Би Си.