Пенсии, заплати и данъци остават замразени
Пенсии, заплати и данъци остават замразени / netinfo
Бюджетът ще е с дефицит до 2013-а
31556
Бюджетът ще е с дефицит до 2013-а
  • Бюджетът ще е с дефицит до 2013-а

До 2013 г. държавният бюджет ще бъде с дефицит. Това е записано в средносрочната тригодишна програма на кабинета, одобрена на правителственото заседание. Очакванията са дупката в хазната да бъде под прага от 3%, заложен в пакта за стабилност. През следващия тригодишен период данъчното облагане ще бъде запазено на сегашните нива.

До 2013 година се очаква реформа в политиката по доходите, свързана с начина на заплащане. През следващите две години тя ще се запази в рамките на нивата, достигнати тази година. До 2012 г. ще бъде запазен номиналният размер на пенсиите, достигнати през предходните години, а през 2013 г. средствата за тях ще бъдат определени на базата на механизъм за осъвременяване.

Икономическият растеж догодина ще бъде 3,6 процента, през 2012 г. икономиката ще нарасне с нови 4,7 на сто, а през 2013 - с 4,9 на сто. Бюджетното салдо ще остане отрицателно, като догодина дупката в хазната ще бъде 2,5 процента, а през следващите две години съответно процент и половина и един процент. Разходите ще се запазят под прага от 40 % от брутния вътрешен продукт, като намаляват поетапно през периода.

При определянето на таваните на разходите е следван принципът на приоритетното финансиране на основните социални отговорности на държавата в условията на ограничен паричен ресурс.