Парното може да поевтинее от 1 април
Парното може да поевтинее от 1 април / снимка: sxc.hu
Цената на парното може да се понижи от 1 април заради очакваното поевтиняване на природния газ. Това заяви енергийният министър Петър Димитров и допълни, че се прави анализ на тази възможност.

Преди дни от „Булгаргаз" обявиха, че цената на синьото гориво за второто тримесечие на годината ще се понижи с 11,5 на сто. Понижението обаче ще бъде факт едва след решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тогава вероятно ще стане ясно и дали ще има възможност за понижаване на цената на парното от 1 април. „Ако има такива резерви, то бъдете сигурни, че ще ги използваме”, обеща министър Димитров.

„Загубите на „Булгаргаз” са символично малки в сравнение със загубите на българската икономика”, заяви министърът.

В момента се търсят механизми за компенсации за България заради газовата криза. „Наши юридически екипи работят за предявяване на искове по юридически път, ако няма друга реакция”, каза министърът. „Нямаме други инструменти. Не обсъждаме варианта за някакъв род заплаха. В съвременния свят се ползват интелигентните средства”, каза още енергийният министър.

Димитров отказа да отговори на въпрос дали българското правителство ще компенсира бизнеса, ако не бъдат издействани компенсации от друго място.