Панаир на киселото мляко в Разград
Панаир на киселото мляко в Разград / снимка: DarikNews.bg, Радка Минчева
Панаир на киселото мляко в Разград
31403
Панаир на киселото мляко в Разград
  • Панаир на киселото мляко в Разград

Разград е домакин на Панаир на киселото мляко. Деветото му издание се организира с една трета от досегашния си бюджет, но пак ще е на висота, съобщиха от общината. Директорът на дирекция "Култура и туризъм" Цветана Бенонова очакват туристи от Япония, Канада и повечето европейски страни да посетят панаира.

Сред атракциите на тазгодишния панаир на киселото мляко е демонстрация на автентичен ритал за приготвяне на капанско кисело мляко. Капанците са местна етнографска група. „Ритуалът е свързан с местната легенда при капанското население, че една снаха се приема в новия дом едва тогава, когато демонстрира пред новото си семейство качествено подквасено кисело мляко и замесване на капанска баница. След като премине този тест, тя става пълноправен член на семейството", обясни Бенонова.

Панаирът продължава три дни. През това време в Разград ще се провеждат конкурси за приготвяне на млечни десерти и традиционни ясния с мляко. Ще има щафета „Да правим таратор, а не терор", ще са избере и Кралица на Панаира. Най-хубавото момиче ще води дефилатата на танцовите състави, които ще участват във вечерните концерти на площад „Момина чешма". Те са представители на Сенегал, Мексико, Португалия, Испания, Русия, Турция, Румъния, Германия и България. Туристи от различни континенти се очакват на панаира.