Овчаров: Докладът търси отговорност за политика
Овчаров: Докладът търси отговорност за политика / Sofia Photo Agency

Докладът на комисията за действията на правителството на Станишев е пратен на прокуратурата, а това значи, че се търси отговорност за политика, което е изключително опасно, каза бившият министър на икономиката и енергетиката и депутат от Коалиция за България Румен Овчаров по БНТ.

„Това е път за връщане на политическа конфронтация от началото на 90-те години, което е неприемливо. Ако има злоупотреби, това е друго”, каза Овчаров. Той даде за пример бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев, който е обвинен за купуването на лекарства, „които е трябвало да купи”. Наистина, има и по-изгодни оферти, но за да се реализират те, трябва много повече време, смята Овчаров: „А в условия на угроза от епидемия това е невъзможно”.

Ако се търси отговорност за политика, левицата ще помисли и за проверка в парламента на проекти от предишни правителства. По думите на Овчаров действията на сегашното правителство са некомпетентни и неадекватни. Според него цялата истерия за финансово неосигурените договори не се отразява на бюджетния дефицит, а неразплатените договори и начинът на изчислението, което трябвало да бъде на начислена основа. И това е ставало ясно от изчислението на Евростат.

От друга страна неразплатените договори са довели много фирми до фалит, каза Овчаров. На практика според него е прекъснат икономическият цикъл и затова няма приходи. За март по негови данни те са с 1 млрд. лева по-малко от март миналата година. Антикризисните мерки не могат да бъдат действени, защото трябва да бъдат приети консенсусно. Как в една кризисна ситуация могат да бъдат удовлетворени всички, попита той и добави, че правителството трябва да поеме отговорност.

Вдигането на ДДС е прокризисна мярка, смята Овчаров. Нищо от стратегията на Симеон Дянков не сработи – нито свиването на разходите, нито вдигането на приходите, каза депутатът, според когото правителството не се справя.