Отстъпка до 30% в данъка на колите с катализатори, а за колите с евростандарти отстъпка до 50%
Отстъпка до 30% в данъка на колите с катализатори, а за колите с евростандарти отстъпка до 50% / снимка: БГНЕС

До 50 на сто отстъпка ще ползват автомобилите с евростандарти, а до 30 на сто - автомобилите с катализатори. Това решиха депутатите от бюджетната комисия при гласуването на промените в Закона за местните данъци и такси на второ четене.

Народните представители приеха и промени, според които през годините ще намалява отстъпката за превозните средства с до 101 конски сили, снабдени с катализатори, но които не отговарят на стандартите от Евро 3 до Евро 6 или ЕЕV.

Същото намаление ще важи и за автобусите, товарните автомобили, влекачите с ремарке. И в двата случая стандартът ще трябва да се доказва с документ.

От догодина автомобилите с катализатори, които не отговарят на евростандартите, ще ползват отстъпка от 30 на сто, като с всяка следваща тя ще намалява с 10 на сто, като през 2016 г. отстъпката ще достигне десет на сто. Как ще доказваме стандартите на колата си? „В закона няма изискване да се доказва наличието на действащо катализаторно устройство. То ще се доказва както е досегашният ред - в декларацията се посочва, че има действащо устройство. Има изискване за доказване на екокатегориите Евро 3,4,5 и 6", каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Депутатите решиха част от т.нар. вендинг машини, от които си купуваме кафе, закуски и други стоки, да не издават хартиена касова бележка, а само да я изписват на устройството „В закона е записано, че фискалният бон е хартиен документ. Вендинг автоматите към момента нямат вградени фискални принтери. Те имат фискално устройство и брояч, който да отчита продажбите, но няма фискален принтер, което създава за тях допълнителни разходи за оборудване на автоматите", каза Петкова.

Бюджетната комисия реши, че част от храмовете ще могат да бъдат освободени от местни данъци по решение на общинските съвети. Очаква се това да струва около един млн. лева на хазната, които ще бъдат насочени компенсаторно към общините чрез трансфери от бюджета.