Откриха ново златно находище
Откриха ново златно находище / netinfo

Огромни залежи от злато са открити в района на град Трън. Това съобщи Джон Мензайъс, изпълнителен директор на канадската компания Мартерн, която прави проучвания на земята в този район. Според първоначалните данни земята около град Трън съдържа 440 грама на тон злато, което би я направило най-голямото златно находище в България. “За 30 години като професионален геолог на Балканите не съм виждал толкова голямо количество злато и това, което ме изумява е, че нито траките, нито римляните не са го открили“, разказа Георги Вакарелски, главен геолог на проект в Мартерн ЕООД. Това изявление е само ден, след като ученият от БАН д-р Емил Минев съобщи, че в Пернишка област има залежи от 950 тона злато.

Предварителните резултати за златно находище в град Трън са получени в следствие на прилагането на нов геоложки подход, базиран на анализ на повърхността. При него се изследват проби от повърхността на изследваните парцели, прилага се лабораторен анализ, и с получените данни се захранват специални геоложки модели . За да бъде регистрирано търговско откритие предстои данните да бъдат потвърдени и детайлизирани от допълнителни сондажни проучвания.

Канадската компания “ Мартерн“ работи по проучване на пет находища за ценни и цветни метали в България – в Огоста, Брезник, Ракитово, Трън, и Попинци. На 3 август Мартерн обяви, че прекратява работата по проекта в Попинци заради конфликт с местното население и екоорганизации, които се противопоставиха на работата и заради опасенията, че тя може да доведе до екологично бедствие в цялата страна. Джон Мензайъс заяви, че това, което той иска, е да се продължат проучванията и земята в Попинци да се отдаде на концесия. Според него на компанията се пречи със законовата среда, неефективната съдебна система и липсата на подкрепа от страна на правителството, което не отговаря на исканията на “Мартерн“ и няма интерес да направи средата по – благоприятна и привлекателна за инвеститорите.

Намеренията на Мартерн бяха да вложи 10 млн. долара в Попинци, а ако започнат да разработват залежи, инвестицията да достигне 150 млн.долара. Той изказа и недоумението си от поведението на министъра на околната среда и водите Джевджет Чакъров, който отказва диалог по проблема със златното находище в село Попинци. По този начин правителството губи приходи, които ще са достатъчни за построяване на 2000 км. Републикански път, добави още Мензайъс.

Относно предложението на министъра на околната среда и водите за преразглеждане на концесионните договори за подземните богатства, Мензайъс обяви, че тяхната компания би била щастлива, ако държавният дял бъде увеличен от 1,5 % колкото е сега, до между 2 и 3 на сто, колкото е световната тенденция.