От догодина получаваме парите от болнични по-бързо
От догодина получаваме парите от болнични по-бързо / снимка: Sofia Photo Agency, архив
От догодина получаваме парите от болнични по-бързо
59584
От догодина получаваме парите от болнични по-бързо
  • От догодина получаваме парите от болнични по-бързо

От 1-ви януари догодина представянето на болничните листове пред Националния осигурителен институт няма да става след начисляване на заплатата за съответния месец, а в срок до 15-то число на следващия месец. Това предвижда промяна в Кодекса за социално осигуряване, която беше представен от управителя на НОИ Бисер Петков. Това ще съкрати срока, в който работодателят е длъжен да подаде болничния лист в НОИ, и ще гарантира по-бързото получаване на обезщетението от служителя, обясни Петков. Същият срок ще важи и при подаването на документите за изплащане на обезщетенията за майчинство и за отглеждане на малко дете. От НОИ напомниха, че мярката първите три дни болнични да са за сметка на работодателя вече е постоянна.

Към момента работодателят е задължен да занесе болничния лист в НОИ, след като е начислил или изплатил възнагражденията за месеца, в който човекът е боледувал. Така например, ако човек е боледувал през януари, а заплата му се изплаща на 25-ти февруари, то болничният лист се подава след 25-ти февруари, а обезщетението му се превежда в срок до 15 работни дни след подаването. Как ще бъде от Нова година? „Всички хора, които са боледували през януари и са представили болничните си листове при работодателя през януари, крайният срок, няма значение дали човекът е боледувал преди или след 15 януари, крайният срок за представяне на болничните листове от януари е 15 февруари", обясни Даниела Асенова, директор на дирекция в НОИ.

Ако работодателят е съвестен и подаде болничния лист преди крайния срок, обезщетението може да бъде изплатено дори преди заплатата за съответния месец, обясниха от НОИ. С нова разпоредба в Кодекса за социално осигуряване се въвежда и задължението на осигурените лица да възстановяват получени обезщетения за период на болнични, ако за същия период имат отпусната инвалидна пенсия за същото заболяване.