Опозицията иска 5% ДДС за детски храни и памперси
Опозицията иска 5% ДДС за детски храни и памперси / снимка: БГНЕС, архив
Опозицията иска 5% ДДС за детски храни и памперси
80896
Опозицията иска 5% ДДС за детски храни и памперси
  • Опозицията иска 5% ДДС за детски храни и памперси

Данъкът добавена стойност върху детските храни, памперси и столчета за автомобили да бъде намален на 5%, настояват от БСП. Председателят на социалистите Михаил Миков посочи, че тази седмицата предложението ще бъде внесено като законопроект в Народното събрание и допълни, че разходът за реализирането на идеята е пренебрежимо малък и очаква подкрепа от всички партии.

По повод твърденията, че Мая Манолова ще бъде кандидат за омбудсман на България, Миков посочи, че червената депутатка има всички шансове за поста, но това не означава, че това е крачка към отдалечаването й от партията.

На среща с неправителствени организации лидерът на БСП Михаил Миков обсъди предложението, което следва да бъде внесено в парламента още тази седмица- да се намали на 5 на сто ДДС-то върху детските стоки и приспособленията за хора с увреждания. По този начин няма да се реши проблемът с демографската криза, но ще се облекчат родителите, допълни Миков.

„Това е малка стъпка и знак с оглед тежката демографска криза, която съществува в страната - 40 000 деца по-малко се раждат. Това е сигнал, че трябва да се търсят постоянно мерки в тази посока, за да се облекчи отглеждането на дете. Тук не става въпрос за стимулиране на раждаемост, но това е стабилен знак, че държавата разбира проблема", каза Миков.

Не може да се мисли за държавната хазна на база на разходите за отглеждане на дете, категоричен е лидерът на социалистите. „Пренебрежимо малък е разходът. Ако сме нормална държава, която мисли за бъдещето, това няма никакво значение. Особено като намалява раждаемостта, мисля, че се реализират и икономии за това", каза той.

Относно горещата тема в редиците на левицата, че Мая Манолова е най-вероятната кандидатура за следващ омбудсман, Миков коментира, че идеята е доста реалистична. Повече от коментара му по темата четете тук