Опозицията: Договорът за „Южен поток” е неизгоден
Опозицията: Договорът за „Южен поток” е неизгоден / netinfo

Договорът между България и Русия за газопровода „Южен поток” е неизгоден политически и екологично, обявиха от опозицията по време на дебатите по ратификацията на споразумението в Народното събрание. Управляващите определиха твърденията на десницата като политически спекулации.

ДСБ отново обявиха, че няма да подкрепят документа, защото с него не се защитавал националният интерес. Той е по-скъп и по-рисков за околната среда, каза Иван Иванов. Уж НАБУКО е приоритетен за България, а се дава предимство на „Южен поток”, допълни той. По думите му е измамено да се твърди, че двата проекта се допълват, защото всъщност, според него, те били конкурентни.

Според Румен Овчаров от левицата опозицията развива смешни и измислени сценарии, нямащи нищо общо с действителността. Проектът „Южен поток” е с подкрепата на Европейската комисия, каза Овчаров. Нито един друг проект не осигурява достъп на природен газ от Русия до страна членка на ЕС, освен може би „Северен поток”, който е в доста начална фаза, посочи Овчаров. „Хората, които подписаха смъртната присада на българската енергетика, сега са загрижени за нея”, отбеляза още той.