Очаква се раздвижване на пазара на труда през октомври
Очаква се раздвижване на пазара на труда през октомври / www.sxc.hu
Очаква се раздвижване на пазара на труда през октомври
32648
Очаква се раздвижване на пазара на труда през октомври
  • Очаква се раздвижване на пазара на труда през октомври

Пазарът на труда може по-осезателно да се раздвижи през октомври, прогнозира пред Дарик Светлозар Петров, управител на един от най-големите интернет сайтове за търсене на работа. По думите му в момента най-търсени са IT-специалисти и служители в call-центрове. По-лесно се намира работа и в магазини, допълни Петров. Според него през октомври може да се увеличи търсенето и в индустриалните сектори.
 
Началните заплати в различните сектори варират много, каза още Светлозар Петров. По думите му в сферата на информационните технологии начинаещ специалист може да получи до 1000 лева. При продавачите пък началната заплата е около 400 лева.

Светлозар Петров: „Септември започва с малък оптимизъм, тоест очаква се раздвижване на пазара. То все още не се е случило, с изключение на IT-сектора, който бе най-слабо засегнат от кризата, където вече има започнало търсене на повече хора и където пазарът все повече се раздвижва, от една страна, и от друга страна са call-центровете, които също имат нови проекти и наемат нови хора. Но това е, което за момента се е случило. Очакваме в индустрията повече неща също да се раздвижат. Предполагам, че това ще започне да се усеща през октомври”.

Колко време средно отнема на човек, изгубил работата си заради кризата, да си намери нова?

Светлозар Петров: „Ако трябва да сравняваме това с периода преди кризата, обикновено тогава отнемаше месец-два, с напредването на кризата този период стана 3-4-6 месеца, това е при активно търсене”.