Обсъждаме възраждане на проекта за газова връзка с Турция
Обсъждаме възраждане на проекта за газова връзка с Турция / снимки: БГНЕС
Обсъждаме възраждане на проекта за газова връзка с Турция
83231
Обсъждаме възраждане на проекта за газова връзка с Турция
  • Обсъждаме възраждане на проекта за газова връзка с Турция

България и Турция възобновяват разговорите за изграждане на газова връзка между двете държави, чрез която ще се доставя газ от Азербайджан. Това стана ясно след среща на премиерите Бойко Борисов и Ахмет Давутоглу в София. Двамата са обсъдили съвместните действия за справяне с нелегалната имиграция, подготовката на Турция за членство в Европейския съюз, както и очакванията на турското правителство да възстанови отношенията си с Русия.

Българският премиер се обяви за определяне на квота за Европа по отношение на приема на мигранти и похвали усилията на Турция през последните седмици, благодарение на които на българската граница вече няма миграционен натиск.

Възраждането на проекта за газова връзка с Турция ще бъде обсъдено от премиерите на България, Турция и Гърция на специална среща в Брюксел в четвъртък, съобщи Бойко Борисов.

"За да може нашият газов разпределител "Балкан" заедно с интерконекторите, които изграждаме с Гърция и Турция, да дадат възможност за истинска диверсификация и възможност за транзитиране на газ от всички посоки", каза той.

Българският премиер настоява в Европа да се определи квота колко мигранти могат да влязат през следващите години, както САЩ са посочили - 80 хиляди души до 2018-та година. "Не е честно ние да казваме "Колкото ще дойдат - толкова ще приемем", след като нямаме готовност да ги приемем", обясни Борисов.

Обсъждаме възраждане на проекта за газова връзка с Турция
netinfo

Премиерът Ахмет Давутоглу потвърди готовността на Турция да обсъди всички въпроси, касаещи възстановяването на отношенията с Русия, и припомни, че действията на страната му на границата със Сирия са били породени от желанието да опази въздушното пространство.

"Отношенията ни с Русия са много важни за стабилността на целия черноморски регион. Ще продължим да работим заедно с България, надявам се да подновим и традиционното сътрудничество с Русия", каза Давутоглу.

Премиерът Борисов пожела на Турция да извърви максимално бързо пътя към Европейския съюз, като изпълнява нужните критерии. През април догодина е планирано съвместно заседание на двете правителства в София.