НС прие на първо четене промените „Москов в Закона за здравното осигуряване
НС прие на първо четене промените „Москов в Закона за здравното осигуряване / снимки: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване. В гласуването участваха 142 народни представители, от които 100 гласуваха "за", а 42 - "против". Срещу промените бяха депутатите от "БСП лява България" и ДПС.

Промените предвиждат разделяне на пакета от медицински услуги, заплащан със средства от бюджета на НЗОК, на основен и допълнителен, се посочва в доклада на Комисията по здравеопазване. Медицинските дейности, включвани в двата пакета, ще продължат да се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването.

Заложено е и увеличаване на числеността на Надзорния съвет на НЗОК с двама представителите на държавата. Законопроектът предвижда регламентиране на правно задължение за НЗОК да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите за
заплатените от нея здравни услуги.

Със законопроекта се предвижда възстановяване на договорното начало при определянето на методики за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, обемите и цените, условията и реда за контрол по изпълнението на договорите на изпълнителите на медицинска помощ, както и санкциите при неизпълнение, се посочва в доклада на комисията. Ще бъдат възстановени и арбитражните комисии, които ще разглеждат възраженията на проверените лица - изпълнители на медицинска помощ, в случаите на констатирани нарушения по Национален рамков договор. Създава се правна регламентация за извършване на съвместни проверки за спазване на правилата за добра медицинска и фармацевтична практика.

С цел подобряване на събираемостта на здравните осигуровки са предвидени мерки за повишаване на личната отговорност на гражданите по отношение на солидарния модел.

Предвижда се от 2016 г. поетапно увеличаване /с по пет процента годишно/ на размера на здравноосигурителния доход, върху който държавата внася вноски за лицата по чл. 40, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване.

Промените в областта на лекарствената политика са свързани със създаване на правна регламентация за въвеждане на централизирано договаряне на различни видове отстъпки на лекарствени продукти. Законопроектът предвижда лекарствените продукти, за които не са договорени отстъпки, да не бъдат включвани в Позитивния лекарствен списък, се посочва в доклада.

Предвижда се още медицинските научни дружества да представят фармакотерапевтични ръководства, включващи критерии за оценка на ефикасността на прилаганата терапия, както и препоръки за алгоритми за лечение с лекарствени продукти, които да бъдат одобрени от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Като цяло промените са стъпка в правилната посока, заяви в хода на дебатите депутатът от групата на АБВ Иван Станков. Според него обаче законопроектът има редица слабости. По думите му промените в здравноосигурителната система са абсолютно наложителни, те трябва да осигурят по-рационално използване на средствата.

В отрицателен вот председателят на Парламентарната група на "БСП лява България" Михаил Миков заяви, че с гласуваните промени мнозинството е подкрепило разделянето на обществото на граждани, които имат пари и такива, които не. Това са промени,
които задълбочават разликите в достъпа до здравеопазване, допълни той.

Източник: БТА