НС актуализира бюджета на здравната каса, даде и още 50 млн. за бедствия
НС актуализира бюджета на здравната каса, даде и още 50 млн. за бедствия / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Цонев за актуализацията на парите за НЗОК
74179
Цонев за актуализацията на парите за НЗОК
Корнелия Нинова за парите за бедствия
НС актуализира бюджета на здравната каса, даде и още 50 млн. за бедствия
  • Цонев за актуализацията на парите за НЗОК
  • Корнелия Нинова за парите за бедствия
  • НС актуализира бюджета на здравната каса, даде и още 50 млн. за бедствия

50 млн. лева ще бъдат отпуснати за фонда за бедствия, а с други 225 млн. лева - ще се актуализира бюджетът на Здравната каса. Това записаха депутатите на второ четене при гласуването на актуализацията на бюджета на касата. Така на практика се променя и републиканският бюджет, въпреки че по-рано през деня залата отхвърли да се проведе гласуване и по отделния законопроект за актуализацията на държавния бюджет.

Чака ни актуализация на бюджета наесен, прогнозира Йордан Цонев


Депутатът от ДПС Йордан Цонев бе категоричен, че не е съвсем удачно републиканският бюджет да се променя по този начин, при положение че има отделен законопроект. Той предвиди, че наесен ще се наложи да се направи тази актуализация.

"Няма да се спирам на въпроса доколко е удачно и дали е конституционно и законосъобразно с изменения в закона за бюджета на НЗОК да се правят изменения в закона за държавния бюджет, при положение че има такъв проект, внесен от Министерския съвет към момента на разглеждане на този проект. Тоест отворена е процедурата по промяна на закона за държавния бюджет от органа, който единствен има право да инициира такава процедура и това не е използвано, а се използва вместо това друга техника. Аз не съм коституционалист, ще оставя това на юристите, те ще се произнесат вероятно по-късно", каза Цонев.

Народният представител напомни, че от парламентарната група на ДПС подкрепят измененията, въпреки че според тях не е целесъобразно в настоящия бюджет, при настоящата ситуация в страната, при настоящото равнище на приходите и рисковете, които има пред страната, това да бъде за сметка на намаляване на разходите на други ведомства, които ще бъдат затруднени да функционират в оставащата част от годината.

"Убеден съм и го казвам от трибуната, защото още в началото на следващия парламент ще се върнем към тези мои думи или ще се върнат тези, които са в него, че това няма да свърши работа и ще има нужда от актуализация и на бюджета на държавата", каза председателят на ресорната комисия в в 42-рото НС.

Нинова: Допълнителните пари за бедствия са абсолютно необходими

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова заяви, че допълнителните 50 млн. лв. за бедствия са необходими, тъй като преди актуализацията във фонда са останали само 5 млн. лева.

"Това са абсолютно необходими средства, тъй като във фонда за реакция при бедствия и аварии в момента има само около 5 млн. лв., с които не могат да се покрият щетите и не може да се помогне на хора, които загубиха и домовете, и покъщнината, и реколтата си в последния месец", коментира тя. Народната представителка от БСП каза още, че отпускането да допълнителните средства от държавния бюджет не изключват стъпките, които ще бъдат направени оттук нататък, за да получи страната ни европейски средства. "Това е една реакция - наша и на правителството - в помощ на хората, които пострадаха", каза тя.

Въпреки че ДПС настояваше да се запише в закона и възможността вложителите на КТБ с гарантирани влогове да започнат да получават парите си от 20 август, пленарната зала дори не допусна разглеждането на тези текстове.

Според лидера на ДПС Лютви Местан това ясно показва кой има интерес от това да не бъде разкрита истината за КТБ - тези, които гласуват против - т.е. БСП, както и тези, които не са в зала - ГЕРБ и Атака.

С актуалицазията на бюджета на здравната каса бе извършено и последното гласуване в рамките на 42-рото Народно събрание. Последният гонг бе ударен от Мая Манолова.