Ниският и среден клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове
Ниският и среден клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове / снимка: БГНЕС, архив
Пропан и дизел за отопление няма да са с преференциална акцизна ставка
81629
Пропан и дизел за отопление няма да са с преференциална акцизна ставка
  • Пропан и дизел за отопление няма да са с преференциална акцизна ставка

Дизелът и пропан-бутанът ще бъдат облагани с една и съща акцизна ставка, независимо дали се използват като моторно гориво или за отопление - това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове. На практика това означава по-висок акциз за двата вида горива, когато се използват за отопление.

Целта на мярката е да се пресекат злоупотребите със закупуването им на преференциална цена за отопление и последващото използване като моторно гориво, обясни министърът на финансите Владислав Горанов. Законопроектът предвижда също увеличаване на акциза за цигарите, като най-рязко ще се усети поскъпването на луксозните цигари.

Досегашната преференциална ставка за т.нар оцветени горива, когато се използват за отопление, е около 12 пъти по-ниска от стандартната. С отпадането й дизелът и пропан-бутанът вече ще се облагат с 645 лева на 1000 литра, обясни министър Горанов. Мярката ще се отрази най-вече на учебните заведения, които се отопляват по този начин, затова държавата ще ги компенсира с бюджетни средства, допълни той.

„Това, което имаме като данни от Министерството на образованието, което се очаква да бъде най-засегнато, е под 20 млн. лева, които ще бъдат компенсирани през разходната част на бюджета”, обясни Горанов. 

Цената на цигарите също ще започне да се увеличава от следващата година, заради плавния растеж на акциза върху тази стока. До 2018-та година страната ни трябва да достигне минималната за Евросъюза ставка от 177 лева на 1000 къса, посочи финансовият министър.

„Цигарите ще поскъпват плавно, в съответствие с графика до достигане на 90 евро, което е 177 лева, общо на 1000 къса. Ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове от най-скъпите цигари, което се прави с идеята да бъдат защитени п-ниско доходните групи, и, второ, да премахне стимулите за търговия с контрабандни цигари”, обясни министърът на финансите.

Владислав Горанов заяви още, че новото звено за борба с трафика на бежанци няма да натовари допълнително държавната хазна.