НЕК поиска увеличение на тарифата за доставка на ток
НЕК поиска увеличение на тарифата за доставка на ток / снимка: Guliver/Getty Images
НЕК иска поскъпване на тока от 1 юли
70798
НЕК иска поскъпване на тока от 1 юли
  • НЕК иска поскъпване на тока от 1 юли

НЕК иска увеличение от 2,5 пъти на цената на тока, който продава на електроразпределителните дружества, което неминуемо ще се отрази и върху цената на крайните потребители. Това става ясно от съобщение на сайта на компанията, публикувано в края на миналия месец. Исканото увеличение е от 1 юли.

По-късно стана ясно, че исканото увеличение на тарифата е за доставка на ток.

В момента Националната електрическа компания продава ток на 1,32 лева за мегаватчас, a на настоява за скок до 3,31 лв./мегаватчаса.

Към момента нито от електрическата компания, нито от принципала й са обяснили на какво се дължи поискания ръст.

Исканото увеличение на цената на тока от Националната електрическа компания идва на фона на заявките от енергийното министерство, че цената на тока ще остане стабилна тази година и в никакъв случай няма да се увеличава. Коментар от ведомството засега няма.

Според експерти цената на тока, на която електроразпределителните дружества купуват от НЕК, няма да се отрази сериозно върху цените за крайните потребители.

Например, от ЕВН обясниха за Дарик, че купуват тока на една и съща цена, но го продават на дневна и нощна тарифа, като в момента през нощта са на загуба. Според компанията обаче е некоректно да се смята в проценти как ще скочат сметките на потребителите, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране приеме придложението на НЕК за скок на тока с 2,5 пъти.

ЕВН е единствената засега компания, която доставя ток до битовите потребители, която обяви какво поскъпване иска - средно с девет на сто от 1 юли. Ако предложението им бъде прието, през нощта цената на тока за потребителите от Югоизточна България ще скочи с близо 15 на сто, а през деня - с близо 8 на сто. Планираната промяна за бизнес абонатите към мрежата с ниско напрежение включва увеличение на цените от 6,5 %.

От ЧЕЗ не са обявили конкретни числа, но са категорични, че трябва да се промени методологията на определяне на цените. Енерго-про също засега не са посочили конкретни стойности, които ще поискат от енергийния регулатор.

Миналата година имаше три намаления на цената на тока за бита, като последното влезе в сила от 1 януари тази година. В същото време Националната електрическа компания продължава да е в тежко финансово положение. Един от аргументите за въвеждането на такса върху приходите от вятърни и слънчеви централи е именно стабилизирането на компанията.