НЕК не е отделяла достатъчно пари за електропреносната мрежа
НЕК не е отделяла достатъчно пари за електропреносната мрежа / снимка: Sofia Photo Agency
НЕК не е отделяла достатъчно пари за електропреносната мрежа
32798
НЕК не е отделяла достатъчно пари за електропреносната мрежа
  • НЕК не е отделяла достатъчно пари за електропреносната мрежа

Националната електрическа компания не е отделяла достатъчно пари за поддръжка и ремонт на електропреносната мрежа, за сметка на инвестиции в нови мощности като АЕЦ „Белене" и „Цанков камък". Това е основният извод от проверката, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране направи в НЕК, след като в края на юли две аварии със съоръжения на компанията оставиха без ток редица курорти и населени места по Черноморието. Председателят на комисията Ангел Семерджиев съобщи, че докладът от проверката ще бъде даден на прокуратурата, ако тя сметне за необходимо.

Националната електрическа компания има вина за авариите с електрозахранването, които парализираха Черноморието това лято, показва проверката на държавната регулаторна комисия. Според доклада от проверката НЕК е пренасочвала парите за поддръжка на мрежата към скъпите проекти „Белене" и „Цанков камък", обясни Семерджиев. „Инвестициите в мрежата, които са свързани както с повишаването на капацитета, така и със сигурността на системата, явно не са достатъчни, акцентирано е върху инвестиции в генериращи мощности, така че оттук нататък ще се правят корекции в инвестиционните програми на НЕК. Основната ни цел не е било пак да търсим виновни, а да избегнем такива ситуации в бъдеще. Разбира се, че ще има търсене на отговорност и как точно е станало. Основното ни внимание беше в това да не се допуснат проблеми с преносната мрежа както в краткосрочен план, така и в дългосрочен", коментира шефът на регулатора.

Ангел Семерджиев увери, че се работи усилено по най-неотложните въпроси, свързани със сигурността на мрежата, така че да не се допуснат тежки аварии през зимния туристически сезон в натоварени курорти като Банско.