НДСВ с предложения за справяне с междуфирмената задлъжнялост
НДСВ с предложения за справяне с междуфирмената задлъжнялост / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
НДСВ с предложения за справяне с междуфирмената задлъжнялост
50318
НДСВ с предложения за справяне с междуфирмената задлъжнялост
  • НДСВ с предложения за справяне с междуфирмената задлъжнялост

Финансовото министерство да издава сертификати за лоши кредити в малък размер - това е едно от петте предложения на НДСВ за справяне с проблема на междуфирмената задлъжнялост. Според Николай Василев от партията, счетоводно и със сложни инструменти финансовото министерство може да разчисти „планини" от дългове, голяма част от които са възникнали вследствие на неплащане от страна на държавата.

Ако няма пет години плащане на огромни дългове, кредиторите да могат да придобиват акции на предприятията, е едно от предложенията за справяне с междуфирмената задлъжнялост. Според Николай Василев: „След определен период от време кредиторите имат право да си преобразуват вземанията в акционерен капитал и по този начин дори могат да превземат дружество. Като не ти плаща 5 години и като ти дължи 100 милиона, всъщност отдавна е приключило това дружество. Вземаш го ти и се оправяш по-добре".

Друга идея е да се позволи кредиторите едностранно, без да се иска съгласието на задлъжнялата компания, да преобразуват вземанията си в облигации, които да продават на борсата: „Давам пример - НЕК сигурно има десетки милиони вземания от БДЖ. Може да си ги търкаля до 2050 година, както вероятно ще стане, ако изобщо има БДЖ дотогава. Другият вариант е, ако вземанията ми са 10 млн. лева, издавам облигации на стойност 10 млн. лева и започвам да ги продавам на борсата. Някой ми плаща 20 ст. на лев, друг - 90 ст. на лев, образува се пазар и те започват да се търгуват. Така кредитите започват да се разчистват".

НДСВ с предложения за справяне с междуфирмената задлъжнялост
netinfo

Друго предложение е финансовото министерство да издава сертификати за лоши кредити. По този начин ще се реши проблемът, когато държавата не може да плаща на своите длъжници, а те от своя стана не могат да плащат на подизпълнителите. „Със специални сертификати за лоши кредити, подчертавам - в малък размер, които Министерство на финансите да издава и да контролира и те да се връщат по веригата отново в министерството, разчиствайки планини от дългове по между си", обясни Василев.

Сред останалите мерки са по-добро развитие на капиталовия пазар у нас и улесняване на процедурите по ликвидация.