НДСВ иска 8% от социалното осигуряване да поеме държавата
НДСВ иска 8% от социалното осигуряване да поеме държавата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Държавата да плаща между 8 и 10 процента от осигуровките на всички работещи в страната, останалата осигурителна тежест да се разпредели по равно между работника и работодателя. Това е едно от предложенията на НДСВ за промяна в осигурителната система, научи Дарик. Темата бе обсъдена на разширеното заседание на Съвета на коалицията в Хисар.

Предложението на НДСВ е осигуровките да се плащат в съотношение 8 – 10 – 10. Това означава, че 8 процента от социалното осигуряване ще се поема от държавата и по 10 процента – от работника и работодателя.

Тази идея, както и останалите предложения на другите партии от коалицията, ще бъдат обсъдени със синдикатите и работодателите и след това ще се вземе решение как да се промени социалноосигурителната система.

На официалния брифинг вицепремиерът Ивайло Калфин съобщи, че е направено предложение да се намали осигурителната вноска, също така, че има предложениеда се намали или преразпредели процентът, който се събира за фонд „Безработица”. Мотивът е, че през последните години заетостта в страната се е увеличила и безработните са намалели значително.

През последните три години брутният вътрешен продукт е нараснал с повече от 35%. Разпределен на човек от населението означава, че богатството на всеки гражданин се е увеличило най-малко с 1/3, заяви вицепремиерът Калфин.

Той добави, че икономическият растеж е много добър, а инвестиционният климат – чудесен. За три години България е привлякла 12.5 милиарда евро чуждестранни инвестиции, което е над 70% от вложените в икономиката за последните 17 години.

Управляващите са решили да намалят лицензионните и разрешителните режими. Ще останат само тези по конституция и евродирективи. Останалите ще отидат в коша, заяви Йордан Цонев.