/ БГНЕС
Натоварен трафик на онлайн платформите за електронни винетки
100041
Натоварен трафик на онлайн платформите за електронни винетки
  • Натоварен трафик на онлайн платформите за електронни винетки
Започна продажбата на електронни винетки през сайта bgtoll.bg, мобилното приложение bgtoll и през близо стоте терминала за самотаксуване, които са инсталирани към момента. Най-ранната дата на начало на валидността им е 1 януари, тъй като на тази дата те влизат в сила според Закона за движение по пътищата.
 
От следващата година винетките ще стават валидни до пет минути след потвърждение за плащане в системата, а началаната дата на валидност може да е до месец от момента на купуването.

Пускат електронните винетки в продажба

електронни винетки
БГНЕС

Час след стартирането на електронните платформи днес са купени 46 е-винетки, а близо 400 хартиени стикера – конвертирани, уточниха от АПИ.
 
Конвертирането на хартиените винетки, валидни и през 2019 година, не е задължително, а препоръчително. Водачите, които не го направят, няма да бъдат глобявани, стига да имат валиден хартиен стикер на предното стъкло на автомобила си. Хартиеният стикер трябва да запазят и водачите, които са преобразували винетките си.

електронни винетки
БГНЕС

При купуване на електронна винетка шофьорите въвеждат държавата на регистрация на автомобила, регистрационния номер, периода на валидност и началната дата на валидност. По желание може да се посочи електронен адрес за получаване на разписка в PDF формат. Тази разписка няма да бъде изисквана от контролните органи обаче, а ще е само за лично ползване, обясни проф. Асенов, експерт в екипа, въвеждащ системата: "Съветите са да си въвеждат качествено и точно номера, да не го грешат, защото системата няма как да познае дали те са си сгрешили регистрационния номер. Второ, добре да видят и да си помислят, планувайки пътуването си кога ще пътуват, за да си валидират началната дата и естествено да изберат най-подходящия, икономически целесъобразен за тях продукт за използване на републиканската пътна мрежа".
 
Начините на плащане ще са с кредитна и дебитна карта, а през уеб сайта ще е възможен и банков трансфер. При плащане с банков трансфер обаче е нужно технологично време от 1-2 дни, за да се отрази то в системата, както е при всички банкови плащания.

Как ще плащаме тол таксите и електронните винетки?
 
При конвертирането на хартиена в електронна винетка се въвеждат регистрационният номер на автомобила и датата на валидност. Водачите могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали електронните им винетки са валидни.
 
Предстои интензивна работа по разпространителската мрежа от търговски обекти, където електронни винетки ще се продават на гише, добави проф. Асенов, като уточни, че наредбата за организирането на тази мрежа е публикувана на 14 декември: "Със сигурност, от заявения интерес ние виждаме, че дори в малки населени места се очертава да има пунктове за обслужване на гише".
 
Сайтът bgtoll.bg ще бъде допълнен и с карти на разпространителската мрежа и местоположението на терминалите за самообслужване. До края на годината се планира да бъдат инсталирани общо 500 терминала.
 
електронни винетки
БГНЕС


Електронните винетки влизат в сила от 1 януари 2019 година. Оттогава ще заработи и т.нар. „ТОЛ полиция“, която ще засича наличието на електронни винетки чрез видеокамери. Шофьори, които нямат винетка, а ще пътуват по републиканската пътна мрежа до края на тази година, трябва да купят хартиена винетка с по-къс срок на валидност.
 
Водачите, които не конвертират валидните хартиени винетки в електронни може да бъдат спрени за проверка, но при наличие на хартиен стикер на предното стъкло на колата си, ще продължат пътя си безпроблемно. Реалните нарушители пък ще имат възможност да заплатят компенсаторна такса, за да продължат, без да се отчита нарушение. Глоби ще се налагат, когато компенсаторната такса не бъде платена.