Нарастват продажбите на земеделска земя
Нарастват продажбите на земеделска земя / netinfo

1,135 млн. декара е продадената земя през миналата година, което е с 20 процента повече от количеството за 2006-та. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова. Средната цена на земеделската земя е била 235 лв. за декар. Най-много земи са продадени в Северно-централния район на България, където е отчетено двойно увеличение на цената. Ниска е останала стойността на декар земеделска площ в Хасково, Велико Търново и Ловеч, където земята се е изкупувала за 190 лв. на декар.

Въпреки че, по думите на Светла Бъчварова, цената на земеделските терени у нас е с около 40-50% по-ниска от тази в останалите страни от ЕС, в София и Добрич стойността на земята през 2007-ма е достигнала до рекордните 406 лв. на декар, което е съпоставимо с европейските цени на земеделските площи.

От 21 януари земеделските производители ще започнат да получават парите си от евросубсидиите, съобщи заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов. Около 79 000 са фермерите, чиито документи вече са проверени. Първоначално подалите заявления стопани са били 82 000, допълни Абазов.

От 21 януари на подпомагане около 37 млн- декара от общо над 38 млн. декара. Тази редукция, която е като първа стартова година е съвсем прилична, нормална, дори, бих казал, много добра, каза Абазов. Нашите земеделски производители са първите български граждани, които получават действително по сметките си първите европари, допълни той.