Намаляват сделките с имоти във Варна
Намаляват сделките с имоти във Варна / netinfo

Държавата да споделя с общините средствата, събрани от имуществените данъци. Това поиска зам.-кметът по финансите Борислав Борисов. Това се налага заради световната финансова криза, която ще засегне повече общинските бюджети и по-малко държавната хазна, посочи Борисов.

Заради финансовата криза вече сe забелязва спад на реалните сделки с имоти във Варна. Техният брой през третото тримесечие на годината е със 7244 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Намалява и интересът към закупуване на общински имоти. По тази линия от предвидените 32 милиона лева, в общинския бюджет тази година се очаква да постъпят едва 21 милиона лева.

За дофинансирането на дейности, финансирани от държавата, Общината е отделила близо 9 млн. лева, 4 млн. от които за здравеопазване. Това се отразява зле на варненския бюджет и затова трябва се работи в посока стесняване на тези разходи, заяви зам.-кметът.

Един от начините за преодоляването на зависимостта от държавния бюджет е събираемостта на някои данъци да бъде споделена с общините, за да бъде избегната зависимостта от държавата. Според Борисов, споделяни могат да бъдат парите от корпоративния данък, данъка върху доходите и дори ДДС.

Увеличаването на разходите е довело до свиване от 67 на 64 млн. лева на общинската инвестиционна програма. От нея са отпаднали проектите за продължаване на пробива на бул.”Левски” в града и изграждане на спортна база във военноморското училище, и двата на стойност 1,5 млн. лева.

Тази година Варна разполага с бюджет от 225,3 млн. лева, актуализиран на 227,8 млн. на последната общинска сесия. “Бюджетът на Варна не е малък, но е доста под средните нива за Европа. Трябва общинският бюджет за следващата година да отбележи ръст поне с годишния процент на инфлацията в страната”, коментира още Борисов.