На среща за Бургас-Александруполис не е обсъждано оттегляне на нито един от партньорите
На среща за Бургас-Александруполис не е обсъждано оттегляне на нито един от партньорите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
На среща за Бургас-Александруполис не е обсъждано оттегляне на нито един от партньорите
38648
На среща за Бургас-Александруполис не е обсъждано оттегляне на нито един от партньорите
  • На среща за Бургас-Александруполис не е обсъждано оттегляне на нито един от партньорите

Оттеглянето на нито един от партньорите в проекта „Бургас - Александруполис" не е обсъждано по време на работната среща на партньорите по проекта в Рим, съобщиха за Дарик от финансовото министерство. България е признала задълженията си по проекта, но е потвърдила официалната си позиция, че никакви плащания няма да бъдат направени, докато не излезе окончателно оценката за въздействие върху околната среда.

Засега отказ от проекта „Бургас - Александруполис" няма, но ще бъдат съкращавани служители на проектната компания и ще предоговарят споразумения, за да се избегнат регулярни плащания. Това е заявил говорителят на „Транснефт" Игор Дьомин пред руската телевизия „Вести".

Вчера медиите в Русия гръмнаха, че страната ще се откаже от проекта на срещата в италианската столица Рим.

Още преди да бъде опровергана информацията, българските власти заявиха, че не са информирани за подобно решение. Българският представител на срещата за пореден път е представил официалната ни позиция пред партньорите от Гърция и Русия: България няма да плати никаква вноска по проекта, докато не излезе окончателният резултат от екологичната оценка. Това ще стане към края на февруари и тогава ще бъде взето решение какво ще се случи с проекта, както и каква е точната сума, която страната ни дължи.

Според Игор Дьомин дълговете на България са 7,3 млн. евро, а на Гърция - 1,2 млн. евро.